Om ossArtiklarMissa inte möjligheten till lågbeskattad utdelning

Missa inte möjligheten till lågbeskattad utdelning

Den som avvaktar till nästa år med att köpa eller bilda ett aktiebolag går miste om möjligheten till ett års lågbeskattad utdelning. Går du just nu i tankarna att starta aktiebolag kan det alltså vara en bra idé att göra det innan årsskiftet.

Den som bildar eller köper ett aktiebolag (exempelvis lagerbolag) före årsskiftet får möjlighet att lyfta lågbeskattad utdelning ett år tidigare jämfört med om denne väntar till efter årsskiftet. Det är alltså bara den som äger aktier vid ingången av ett kalenderår som får tillgodose sig gränsbeloppet enligt schablonregeln (förenklingsregeln) för det året. Utdelningen som sker inom gränsbeloppet beskattas med 20 procent.

För att kunna ta utdelning under 2020 krävs det ett fastställt bokslut med utrymme för utdelning inom fritt eget kapital. Lyfts ingen utdelning under 2020 får den som ägt aktierna vid årets ingång ändå beräkna gränsbeloppet och istället spara det till kommande år.

25 000 kronor i aktiekapital

För den som tycker att det är viktigare med ett lågt aktieaktiekapital än möjligheten till ett års lågbeskattad utdelning går det att avvakta med att starta aktiebolaget till efter årsskiftet då minimigränsen för aktiekapitalet förväntas sänkas till 25 000 kr.

Se våra tjänster för starta aktiebolag här

Den som köper ett färdigt lagerbolag av oss får tillgång till organisationsnumret direkt för att snabbt komma igång med avtalsskrivning, verksamhet och fakturering. Alltid till fast pris!

Köp lagerbolag

Till ett riktigt bra pris erbjuder vi nybildning av skräddarsytt aktiebolag för den som inte behöver organisationsnumret på dagen.

Bilda aktiebolag (nybildning)

 

Publiceringsdatum: 2019-11-18